Hur Sverige kvalificerade sig för VM 2018

Vägen mot VM 2018 tog egentligen sin början redan 2016, där EM inte var något annat än en stor besvikelse. Landslaget hamnade sist i grupp E, efter länder som Italien, Belgien och Irland. Nu stod allt hopp till VM i Ryssland 2018, men för att komma hela vägen väntade tuffa utmaningar i grupp A mot Nederländerna och Frankrike. Dessutom måste laget klara sig utan stjärnanfallaren Zlatan Ibrahimović.

I grupp A hamnade Luxemburg, Bulgarien och Vitryssland, vilket talade till det svenska lagets fördel. Värre kunde det bli med Frankrike och Nederländerna, men det fanns ändå ett visst hopp. Fransmännen presterade förvisso bra i EM 2016, där de hamnade på en hedrande andraplats efter Portugal, men Nederländerna lyckades inte ens kvalificera sig för turneringen. Det var nog till stor förtret för holländarna, för i förra VM tog de sig ända till en imponerande tredjeplats.

För fyra år sedan möttes Tyskland och Brasilien i den berömda semifinalen där hemmalaget Brasilien förlorade med 7 – 1. För tillfället är båda lagen favorittippade att vinna, och hos Betfairs VM-betting är oddsen hela 9/2 för en brasiliansk vinst. Frankrike, som ju ingick i kvalgruppen tillsammans med Sverige, har oddsen 11/2 för en VM-vinst. Det vore i så fall första gången fransmännen vann sedan de själva stod värdar för turneringen år 1998.

Marcus Berg
Bildkälla: Wikimedia Commons

Endast de två bästa lagen i kvalgruppen kunde kvalificera sig till VM. Laget som knep förstaplatsen garanterades en plats i turneringen, medan tvåan fick gå vidare till playoff. Efter att ha knipit andraplatsen var det dags för Sveriges första match mot Nederländerna. Med tanke på holländarnas misslyckande i EM 2016 kunde svenskarna räkna med att en eventuell förlust verkligen skulle skada det orange lagets kämpaglöd.

Marcus Berg är en av de många svenska anfallare som tvingats befinna sig i Zlatan Ibrahimovićs skugga, men nu när Zlatan dragit sig tillbaka från den internationella arenan har Berg äntligen fått visa vad han går för. Kort innan halvtid gjorde han mål och gav Sverige ledningen. Tyvärr försvann drömmen om en perfekt start när Wesley Sneijder lyckades kvittera med ett mål till Nederländerna.

Spelschemat bjöd sedan på möten mot Luxemburg och Bulgarien, där svenskarna skötte sig strålande. Sedan väntade en tuffare utmaning, mot Frankrike som vann VM 1998 och kom tvåa i EM 2016. Trots att Emil Forsberg gjorde mål i början av andra halvlek lyckades Frankrike snabbt ta kontroll över matchen. Bara tio minuter senare hade Paul Pogba kvitterat och Dimitri Payet gjort ytterligare ett mål.

Förlusten mot Frankrike blev lyckligtvis ett undantag. På bortaplan besegrade svenskarna Vitryssland med hela 4 – 0, och sedan väntade den andra matchen mot Frankrike. Den gången var det fransmännens tur att besöka Sverige. Efter 37 minuter tog Olivier Giroud ledningen för Frankrike, men Jimmy Durmaz kvitterade kort innan halvtid. Under lång tid såg det ut som att matchen skulle bli oavgjord, men tre minuter in på övertid lyckades Ola Toivonen göra ett osannolikt drömmål som gav svenskarna segern.

Med fyra vinster, en oavgjord match, och en förlust var hoppet hos de svenska fansen stort. Innan bortamatchen mot Bulgarien hoppades många att segerturnén skulle fortsätta, och att Sverige skulle kunna utmana Frankrike om den givna VM-platsen. Tyvärr gick det lite sämre i Sofia, där Sverige förlorade med 3 – 2 och försämrade sina chanser att gå vidare.

Hoppet var dock inte förlorat. Under de två kommande matcherna mot Vitryssland och Luxemburg lyckades svenskarna göra hela 12 mål, med resultaten 4 – 0 mot Vitryssland och 8 – 0 mot Luxemburg. De imponerande vinsterna innebar en målskillnad om hela +21, vilket innebar att Sverige nu hade tre poäng mer än Nederländerna. Visst hade holländarna fortfarande en chans, men målskillnaden var +7 och för att gå vidare till playoff hade Nederländerna alltså behövt göra hela 14 mål.

Om Nederländerna lyckats med det imponerande försöket att nå 7 – 0 hade allt gått bra, och ett tidigt straffmål av Arjen Robben väckte ett visst hopp. Med fem minuter kvar till halvtid bjöd Robben på en ny bedrift, men efter pausen uppvisade svenskarna ett mycket mer organiserat försvar. Holländarna fick inga fler chanser att göra mål. När matchen tog slut hade båda lagen 19 poäng var, men svenskarnas målskillnad var överlägsen.

Sverige hade redan nu lyckats med en otrolig bedrift, men det skulle visa sig att det här bara var början. Nu väntade playoff och en kamp att ta sig hela vägen fram till VM 2018. Svenskarna lottades mot 2006 års VM-vinnare Italien, som redan besegrat det svenska landslaget med 1 – 0 i EM 2016. Om det blågula landslaget skulle ta sig till Ryssland fanns det ingen tvekan om att de bästa spelarna behövde prestera på topp.

Den första matchen tog plats i Solna den 10 november 2017. Italien dominerade bollinnehavet, men svenskarna tog alla chanser att göra mål. Till sist lyckades Jakob Johansson, som satte det vinnande målet efter 61 minuter.

Trots den ledande ställningen kunde man ana en viss nervositet hos svenskarna innan matchen på San Siro. Nu var de bara 90 minuter från drömmen om VM. Den här gången höll italienarna ännu hårdare i bollen, och lyckades dessutom skapa fler målchanser. Trots den stora pressen höll svenskarna nollan, vilket ledde till en sammanlagd vinst med 1 – 0 och en bokad biljett till Ryssland.